June 08, 2023

Një studim tregonte se maksimumi i lumturisë arrinte në personat që fitonin deri në $75,000, mirëpo tashmë kjo vlerë është rritur shumë

Një studim tregonte se maksimumi i lumturisë arrinte në personat që fitonin deri në $75,000, mirëpo tashmë kjo vlerë është rritur shumë

Prej shumë vitesh ekonomistët, psikologët dhe filozofët kanë patur një pyetje shumë të rëndësishme: A është e mundur që paratë të blejnë lumturinë?

Tashmë, një studim i kryer nga një ekonomist i cili ka fituar një çmim Nobel na jep përgjigjen e kësaj pyetje. Në të vërtetë, duket se paraja mund të nxisë lumturinë – të paktën për shumicën e njerëzve – dhe më të lumturit janë personat të cilët fitojnë rreth $500,000 në vit.

Kjo vlerë është një rritje e konsiderueshme nga vlera e përcaktuar nga një studim i ngjashëm në vitin 2010, që është kryer nga Daniel Kahneman (i cili ka marrë pjesë dhe në studimin e ri) dhe që zbuloi se njerëzit arrinin kulmin e lumturisë kur fitonin rreth $75,000. Përtej këtij numri, dukej se pasuria kishte shumë pak impakt në lumturinë e njerëzve.

Studimi i ri arriti të zbulonte se lumturia rritej në mënyrë lineare deri në $500,000 në vit, megjithatë nuk është se kishte studiuar njerëz me një rrogë më të lartë, pasi ata janë shumë të rrallë, duke mos patur të dhënat e nevojshme për të kryer studimin.

Megjithatë ekziston dhe një grup njerëzish ku pagesa e lartë nuk bën një diferencë të madhe në lumturinë e tyre. Këta njerëz jo të lumtur duket se kanë një marrëdhënie të ndryshme për sa i përket fitimeve dhe lumturisë, pasi rritja e pagës përtej $100,000 në vit nuk arrin të rrisë ndjesinë e lumturisë.

Thursday, 25 May 2023 09:44

Geek Room i dedikohet teknologjisë dhe të apasionuarve pas saj përmes informacioneve në
kohë reale dhe videove rreth risive më të reja.
Lidhu me stafin tonë përmes emailit në:
[email protected], [email protected]

Editorial Staff:
Brenton Bënja (Editor in chief)
Bekim Haveriku 
Xhonald Mamo