Furrat me mikrovalë që përdorim në çdo ditë janë “shtëpia e një shumëllojshmërie të habitshme bakteresh”.
Megjithëse mikrovalët përdoren gjerësisht për të ngrohur ushqimin dhe për të sterilizuar mostrat, rrezatimi që ato lëshojnë është jojonizues, që do të thotë se nuk dëmton molekulat biologjike. Ata i ngrohin gjërat duke i bërë molekulat e ujit të vibrojnë. Më parë mendohej se nxehtësia e krijuar në këtë ambient nga përdorimi i vazhdueshëm e bënte të pamundur mbijetesën e mikroorganizmave.
Manuel Porcar në Universitetin e Valencias, Spanjë, dhe kolegët e tij morën mostra nga 30 furra me mikrovalë: 10 nga kuzhina shtëpiake të vetme shtëpiake; 10 nga kuzhinat e përbashkëta si qendrat e korporatave, institutet shkencore dhe kafenetë; dhe 10 nga laboratorët e biologjisë molekulare dhe mikrobiologjisë.
Në total, studiuesit gjetën 747 gjini të ndryshme të baktereve brenda 25 grupimeve bakteriale. Diversiteti ishte më i ulët në mikrovalët e një shtëpie dhe më i madh në pajisjet laboratorike.
Shumë nga bakteret e gjetura në ishin të ngjashme me bakteret që gjenden shpesh në duart e njeriut dhe në pjesë të tjera të kuzhinës. Kjo sugjeron që mikrobet nuk kanë nevojë për përshtatje të veçanta për të mbijetuar në një mikrovalë, ndoshta sepse fragmentet e ushqimit i mbrojnë ata nga rrezatimi, thotë Porcar.
Megjithatë, ato në laboratorë, ku ushqimi nuk gatuhej, ishin më të dallueshëm dhe ishin të ngjashëm me mikrobiomën e gjetur në mjedise të tjera ekstreme, të thata, të nxehta dhe të rrezatuara, si në panelet diellore.
Studiuesit vunë në dukje se disa baktere të gjetura në mikrovalët shtëpiake, si Klebsiella, Enterococcus dhe Aeromonas, mund të përbëjnë një rrezik për shëndetin e njeriut. Megjithatë, ata thonë se popullata mikrobike e gjetur në mikrovalë nuk paraqet një rrezik unik ose të rritur në krahasim me sipërfaqet e tjera të zakonshme të kuzhinës.
“Ajo që është e qartë është se nuk mund t’i besohet mikrovalës që të jetë një mjedis më i pastër për sa i përket mikroorganizmave në krahasim me një sipërfaqe tjetër kuzhine. Duhet të pastrohen si pjesa tjetër e kuzhinës”, thotë Porcar.