Mëngjeset me vezë të skuqura, salsiçe dhe proshutë nuk janë të dëmshme vetëm për zemrën tuaj. Ato mund të paraqesin probleme serioze edhe për mushkëritë tuaja – veçanërisht nëse jeni duke i gatuar ato, sugjeron një studim i ri.
Studiuesit kanë zbuluar se skuqja e ushqimeve të caktuara shkakton çlirimin e ndotësve të ngjashëm me ato të çliruara në qytetet e mëdha dhe dihet se rrisin rrezikun e sëmundjeve të mushkërive. Studimet e mëparshme që kanë përfshirë shefat e kuzhinës, kanë treguar se ekspozimi ndaj emetimeve të gatimit lidhet me sëmundjet kronike te kuzhinierët. Por eksperimenti i ri, nga ekspertët në Universitetin e Kolumbisë Britanike, është i pari në të cilin studiuesit zbuluan se disa përbërës mund të formohen në kuzhinat shtëpiake.
Studimi analizoi emetimet dhe kimikatet e prodhuara gjatë gatimit të ushqimeve të zakonshme duke përdorur një tigan – duke përfshirë petullat, lakrat e Brukselit të skuqura në tigan dhe të skuqura me perime. Për të matur sasinë e ndotësve të prodhuar nga skuqja e ushqimeve, studiuesit u përpoqën të kapnin tymin dhe emetimet e lëshuara nga gatimi duke përdorur një mjet të quajtur impinger, një shishe e vogël që shërben për të mbledhur kimikate në ajër.
Pas analizimit të emetimeve, shkencëtarët zbuluan se gatimi prodhonte aerosole karboni, grimca të vogla ose pika të lëngshme në ajër, të quajtura BrCOA. Ekipi më pas i ekspozoi këto aerosole ndaj ndriçimit të sipërm në shtëpi tipike dhe dritës natyrale të diellit. Ata zbuluan se të gjitha ushqimet e gatuara lëshonin të njëjtën sasi të aerosoleve të karbonit që më pas prodhonin një përbërje të dëmshme të quajtur 1O2 kur ekspozoheshin ndaj dritës.
Ky oksigjen është një përbërës shumë reaktiv që mund të shkaktojë dëmtime të mushkërive dhe të kontribuojë në zhvillimin e kancerit, diabetit dhe sëmundjeve të zemrës, kanë treguar studimet e mëparshme. Ndërsa të gjitha vaktet prodhonin 1O2 në rreth të njëjtin përqendrim, sasitë më të larta u zbuluan kur tymrat u ekspozuan ndaj dritës së diellit – që do të thotë se kuzhinat me rrezet e diellit natyrale që vjen nëpër dritare mund të kenë më shumë përbërës në ajër. Jo vetëm që këto komponime formohen gjatë gatimit, por shkencëtarët thanë se ato mund të qëndrojnë në ajër shumë kohë pasi të keni ngrënë, duke çuar në degradimin e vazhdueshëm të cilësisë së ajrit të shtëpisë tuaj.