Sipas një studimi të ri, ushqimi që ju preferoni të konsumoni midis vakteve mund të zbulojë shumë për personalitetin tuaj.
Studiuesit anketuan njerëzit në Kinë, Gjermani, Meksikë dhe SHBA në lidhje me zgjedhjet e tyre të ushqimit midis vakteve, si dhe karakteristikat e tyre kryesore. Analiza e tyre zbuloi se, në të katër vendet, njerëzit që parapëlqenin të konsumonin një ëmbëlsirë prireshin të ishin më të sjellshëm. Gjetjet mund të shpjegojnë pse ne priremi t’i përshkruajmë njerëzit e mirë si ‘të ëmbël’, sipas ekipit nga Kolegji Gettysburg.
“Lidhja midis pëlqimit dhe preferencës për një shije të ëmbël përkon me termat që përdoren ndonjëherë për të përshkruar njerëzit e sjellshëm dhe të këndshëm, si dhe njerëzit që duam në disa kultura (p.sh., ‘i ëmbël’ ose ‘mjaltë’),” shkruajtën studiuesit. Studimet e mëparshme kanë gjetur një lidhje midis preferencës për ushqime të ëmbla dhe kënaqësisë. Megjithatë, deri më tani, ka mbetur e paqartë nëse kjo lidhje vlen apo jo në kultura të ndryshme.
Duke shkruar në studimin e tyre, të botuar në Journal of Research in Personality, ekipi, i udhëhequr nga Brian P Meier, shkroi: “Megjithëse studimet kanë gjetur një lidhje midis preferencave për shijet e ëmbla dhe kënaqësisë, puna e kaluar është fokusuar në mostrat në SHBA. Kjo lidhje mund ose jo të jetë e pranishme në kultura të shumta.”
Ekipi përfshiu gjithsej 1629 pjesëmarrës – 373 nga Kina, 471 nga Gjermania, 400 nga Meksika dhe 399 nga SHBA. Së pari, pjesëmarrësit përfunduan një anketë për të vlerësuar nivelet e tyre të tipareve të personalitetit – Të jesh mendjehapur, Ndërgjegjshmëria, Pajtueshmëria, Ekstraversioni dhe Neuroticizmi.
Më pas, ata plotësuan një ‘shkallë të preferencës së shijes së ëmbël’ ku përfshiheshin 10 artikuj si karamelet, torta, mjalti apo akullorja, në mënyrë që njerëzit të vlerësojnë preferencën e tyre nga 1-6, shpjeguan studiuesit. Pjesëmarrësve iu kërkua gjithashtu të vlerësonin preferencat e tyre për ushqimet e tharta, të kripura, të hidhura dhe pikante. Rezultatet zbuluan se, te pjesëmarrësit nga të katër vendet, pajtueshmëria ishte ‘në mënyrë domethënëse dhe pozitive’ e lidhur me preferencat e shijes së ëmbël.
“Rezultatet e këtij projekti sugjerojnë se lidhja e preferencës së këndshme dhe shijes së ëmbël shtrihet nëpër kultura që ndryshojnë shumë në vlerat, normat, zakonet, gjuhët dhe vendndodhjet sociale,” thanë studiuesit.