Që të gjithë ne e pëlqejmë të konsumojmë akullore, sidomos gjatë këtyre ditëve të nxehta të verës. Megjithatë studimet e fundit sugjerojnë se akullorja e bërë nga qumështi i kalit mund të ofrojë përfitime të habitshme shëndetësore në krahasim me versionin tradicional të qumështit të lopës.
Një ekip shkencëtarësh në Universitetin e Teknologjisë të Pomeranisë Perëndimore në Poloni ka zbuluar se bërja e akullores me qumësht kali në vend të qumështit të lopës është një zgjedhje e mundshme ushqimore. Në studimin e tyre, të publikuar në faqen PLOS ONE, grupi krijoi katër lloje akulloresh duke përdorur qumësht kali dhe lloje të ndryshme bakteresh.
Studimet e mëparshme kanë treguar se në përbërje qumështi i kalit është më afër qumështit të njeriut sesa ai i lopës dhe se njerëzit që kanë alergji ndaj qumështit të lopës mund të pinë qumësht kali në mënyrë të sigurt.
Qumështi i kalit gjithashtu përmban enzima dhe proteina të dobishme që nuk gjenden në qumështin e lopës dhe ka më pak yndyrë. Për shkak të kësaj, shkencëtarët kanë shqyrtuar mundësinë e përdorimit të qumështit të kalit në vend të qumështit të lopës në produkte të ndryshme ushqimore.
Në këtë përpjekje të re, ekipi i shkencëtarëve krijoi katër lloje akulloresh, të gjitha me qumësht kali në vend të qumështit të lopës. Ata shtuan bakteret e kosit në grupin e parë dhe inulinën, një probiotik, në grupin e dytë. Në të tretën, ata shtuan një lloj bakteri të quajtur lacticaseibacillus rhamnosu, dhe në të katërtin, ata shtuan një lloj tjetër bakteri të quajtur lactiplantibacillus.
Testimi i mostrave nga çdo grup tregoi se ato ishin të gjitha të ngjashme në lidhje me karakteristikat e shkrirjes dhe niveleve të proteinave. Sipas 60 vullnetarëve që morën mostrat e akullores dhe dhanë komente, ajo ishte kremoze, tërheqëse vizualisht dhe kishte një shije dhe cilësi të mirë.