Një studim i ri i publikuar në revistën Food and Function tregon se shtimi i bananes në smoothie me fruta të pasura me flavanol – veçanërisht me manaferra – mund të ulë ndjeshëm përfitimet shëndetësore që synohen.
Shkencëtarë nga Universiteti i Kalifornisë në Davis dhe Universiteti i Reading analizuan ndikimin e enzimës polifenol oksidazë, e cila gjendet në sasi të mëdha në banane dhe është përgjegjëse për nxirjen e frutave, në përthithjen e flavanoleve nga trupi. Flavanolët janë përbërës natyralë që mbështesin shëndetin e zemrës dhe trurit, me një sasi të rekomanduar ditore prej 400–600 miligramësh. Në studim, pjesëmarrësit që konsumuan smoothie me banane dhe manaferra përthithën 84% më pak flavanolë sesa ata që konsumuan smoothie vetëm me manaferra apo kapsula me flavanol.

Kërkuesi kryesor Javier Ottaviani dhe bashkëpunëtori Profesor Gunter Kuhnle theksuan se, edhe pse smoothie është një mënyrë popullore për të konsumuar fruta, enzima që gjendet në banane shkatërron flavanolët, duke bërë që përfitimet e tyre të zvogëlohen ndjeshëm.
Ky zbulim nënvizon rëndësinë e kombinimeve ushqimore, pasi ndërveprimet mes ushqimeve mund të ndikojnë ndjeshëm në përthithjen e lëndëve ushqyese – ndonjëherë deri në 5-fishin e diferencës. Megjithëse bananet janë të shëndetshme në vetvete, ato nuk janë zgjedhja më e mirë kur synohet përthithje maksimale e flavanoleve. Flavanolët gjenden në fruta si mollët, dardhat, boronicat, manaferrat, rrushin dhe kakaon.
Për të rritur përthithjen e tyre në smoothie, studiuesit rekomandojnë kombinimin e frutave të pasura me flavanol me ushqime me aktivitet të ulët të polifenol oksidazës, si mango, portokall, ananas apo kos – dhe jo me banane.