Kompania japoneze e pijeve Kirin Holdings po nxjerr në treg një produkt të ri: një lugë elektrike që e bën ushqimin të ketë një shije më të kripur pa shtuar më shumë kripë në të. Kjo teknologji fitoi një çmim Ig Nobel vitin e kaluar për kërkime të pazakonta.
Kirin do të shesë 200 lugë elektrike në internet këtë muaj për $127 dhe disa të tjera në një dyqan japonez në qershor. Ata shpresojnë të kenë mbi 1 milion përdorues në mbarë botën në pesë vjet dhe do të fillojnë t’i shesin ndërkombëtarisht vitin e ardhshëm.
Luga, e prodhuar me materiale plastike dhe metal, u zhvillua me ndihmën e profesorit të Universitetit Meiji, Homei Miyashita, i cili më parë demonstroi një efekt të ngjashëm për përmirësimin e shijes me shkopinj elektrikë prototip. Ky efekt funksionon duke krijuar një fushë elektrike të butë nga luga për të përqendruar molekulat e natriumit në gjuhë, duke e bërë shijen e ushqimit më të kripur, siç raportohet nga Reuters.
Kirin, i njohur për birrën, por tani duke u fokusuar më shumë në kujdesin shëndetësor, theksoi rëndësinë e teknologjisë në Japoni. Një i rritur mesatar në Japoni konsumon rreth 10 gram kripë në ditë, dyfishi i sasisë së rekomanduar nga Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH). Luga, peshon 60 gram dhe fuqizohet nga një bateri litium e karikueshme.
Marrja e tepërt e natriumit mund të ketë shumë efekte negative në shëndet. Një nga shqetësimet kryesore është ndikimi i tij në presionin e gjakut. Për më tepër, presioni i lartë kronik i gjakut (hipertensioni) mund të dëmtojë veshkat me kalimin e kohës. Përtej shëndetit kardiovaskular dhe veshkave, marrja e lartë e natriumit ka implikime për shëndetin e kockave.