August 06, 2021

Shkarkimi i një aplikacioni të dyshimtë mund t’ju vjedhë të gjitha të dhënat tuaja

Shkarkimi i një aplikacioni të dyshimtë mund t’ju vjedhë të gjitha të dhënat tuaja

Smartphone-t dhe tabletet që përdorin sistemin operativ Android po paralajmërohen që të tregojnë kujdes në instalimin e aplikacioneve mashtruese pasi të gjitha të dhënat e tyre mund të vidhen. McAfee zbuoi një vërshim të viruseve trojan, që e kanë origjinën nga Brazili, në dyqanin Play Store.

E ashtuquajtura BRATA, ose Brazilian Remote Acess Tool Android, është shfaqur për herë të parë në Brazil në 2018 dhe është përhapur shumë që nga ajo kohë. Ky aplikacion njofton përdoruesit se ato duhet të update-ojnë aplikacione të ndryshme si Google Chrome ose WhatsApp dhe në vend që t’i update-ojnë ato, instalojnë një malware i cili lejon kriminelët të kontrollojnë pajisjen tuaj.

sfs.jpg

Sipas McAfee, këto trojans mund të shfaqin website phishing që përdoren për të vjedhur identitetin tuaj, para ose password-in e smartphone-it tuaj. Kjo kompani ka zbuluar rreth 5 aplikacione në Play Store që përdorin këtë mënyrë “infektimi” në smartphone, të cilat kishin rreth 1,000 deri ne 10,000 shkarkime. Disa prej tyre prezantoheshin si antiviruse dhe përdorin emra si PrivacyTitan ose SecureShield.

Siç e kemi thënë dhe më parë, mos i besoni “verbërisht” aplikacioneve që ndodhen në dyqane mjaft të njohura si Play Store ose App Store, pasi ekziston mundësia që disa prej tyre të jenë viruse.

Thursday, 15 April 2021 23:57

Geek Room i dedikohet teknologjisë dhe të apasionuarve pas saj përmes informacioneve në
kohë reale dhe videove rreth risive më të reja.
Lidhu me stafin tonë përmes emailit në:
[email protected], [email protected]

Editorial Staff:
Brenton Bënja
Bekim Haveriku 
Xhonald Mamo