March 23, 2023

Kina ka nisur testimin e një makine pluskuese të fuqizuar nga magnetët e cila arrin shpejtësinë maksimale 230km/h

Kina ka nisur testimin e një makine pluskuese të fuqizuar nga magnetët e cila arrin shpejtësinë maksimale 230km/h

Studiuesit nga Southwest Jiaotong University në Kinë kanë kryer disa testime gjatë javës së kaluar në një makinë e cila përdor magnetët për të pluskuar 35mm mbi shinat përçuese.

Për të arritur këtë rezultat studiuesit pajisën makinat me magnetë shumë të fuqishëm në pjesën e poshtme, të cilat bëjnë të mundur qëndrimin pezull mbi shinat përçuese rreth 8 km të gjatë. Në total u testuan 8 makina të ndryshme, nga ku njëra prej makinave arriti shpejtësinë maksimale prej 230km/h.

 

 

Xinhua tregon se testet u drejtuan nga autoriteti i transportit të qeverisë për të studiuar masat e sigurisë për drejtimin në shpejtësi të larta. Mirëpo Den Zang, një nga profesorët e universitetit që ndihmoi në krijimin e kësaj makine, tregoi për agjencinë shtetërore të lajmeve se përdorimi i kësaj teknologjie në automjetet me pasagjerë ka potencialin për të ulur energjinë e konsumuar dhe të rrisë autonominë e tyre.

Kjo gjë mund të jetë tepër e rëndësishme për t’i dhënë zgjidhje “shqetësimeve” mbi autonominë e makinës, ku përdoruesit kanë frikë se nuk do të arrijnë në destinacion para se të përfundojë bateria.

Megjithatë ka ende shumë punë për t’u bërë në lidhje me sigurinë e këtyre makinave. Për shembull, çfarë do të ndodhë nëse një makinë që udhëton në shpejtësi të larta del nga fusha magnetike, apo shtyhet jashtë saj nga një makinë jo magnetike? Gjithashtu nevojitet një investim i madh nga ana e qeverisë për të ngritur infrastrukturën e këtyre rrugëve.

Sunday, 18 September 2022 13:33

Geek Room i dedikohet teknologjisë dhe të apasionuarve pas saj përmes informacioneve në
kohë reale dhe videove rreth risive më të reja.
Lidhu me stafin tonë përmes emailit në:
[email protected], [email protected]

Editorial Staff:
Brenton Bënja (Editor in chief)
Bekim Haveriku 
Xhonald Mamo
Gisela Shabani