June 25, 2022

Peshqit robotë mund të zgjidhin problemin e ndotjes së oqeaneve nga mikroplastika

Peshqit robotë mund të zgjidhin problemin e ndotjes së oqeaneve nga mikroplastika

Një robot që ka formën e peshkut dhe që do të mund të mbledhë copëzat e vogla të mbetjeve plastike është zhvilluar nga një shkencëtar në Sichuan University, Kinë. Ky robot përdor dritën e emëtuar nga një lazer për të lëvizur bishtin dhe një trup që tërheq molekulat e gjetura në mikroplastikat, duke i bërë ato që të ngjiten në trupin e peshkut.

Sigurisht që peshku-robot është inspiruar nga peshku i vërtetë, pasi trupi i tij lëviz në mënyrë të ngjashme me një peshk. Tashmë që ekipi ka provuar se ky koncept funksionon, ato do të vazhdojnë më tej me zhvillimin e aftësive për të notuar në thellësi më të mëdha dhe për të grumbulluar më tepër mikroplastika nga oqeani.

062222FishRobot-a70b61a.webp

Të gjitha produktet që përmbajnë plastikë mund të çlirojnë sasi mikroskopike mbetjesh plastike që depozitohen në shtratin e oqeanit. Ato mund të ngatërrohen me ushqimin nga kafshë të ndryshme dhe të ngecin në traktin tretës të tyre, gjë që çon në ngordhjen nga uria.

Peshku-robot është vetëm 15mm i gjatë, dhe dizajni i lehtë i tij mundëson notimin në të gjithë drejtimet. Falë përmbajtjes në trupin e saj të molekulave të ngarkuara negativisht, peshku-robot tërheq copëzat mikroplastike që kanë një ngarkesë pozitive.

Thursday, 23 June 2022 08:26

Geek Room i dedikohet teknologjisë dhe të apasionuarve pas saj përmes informacioneve në
kohë reale dhe videove rreth risive më të reja.
Lidhu me stafin tonë përmes emailit në:
info@geekroom.al, marketing@geekroom.al

Editorial Staff:
Brenton Bënja
Bekim Haveriku 
Xhonald Mamo

 

 

Geek Room © 2019