May 30, 2020

I paralizuari mund të ecë falë nje ekzoskeletoni të kontrolluar me mendje

Vlerëso këtë lajm
(1 Vote)
I paralizuari mund të ecë falë nje ekzoskeletoni të kontrolluar me mendje

Në fillim butonat, pastaj touchscreen, më vonë do të ndërveprojmë me valët e trurit.

Një Francez i cili pas një aksidenti tragjik humbi totalisht kontrollin e gjymtyrëve, më në fund mund të ecë përsëri me ndihmën e një ekzoskeletoni duke e kontrolluar me mendje.

Universiteti i Grenoble në Francë ka zhvilluar teknologji të cilat mund të përkthejnë valët e trurit në lëvizje mekanike.

28 vjeçari, Thibault, mbeti i paralizuar në 2015 dhe që atëherë shpina e tij nuk mund të transmetojë sinjale.

Në 2017, atij iu implantuan dy sensorë në korteksin sensimotor, pjesa e trurit e cila kontrollon lëvizjet.

Elektrodat janë të afta të njohin sinjalet e Thibaultit dhe një algoritëm i përkthen ato brenda 350 milisekondave si impulse mekanike duke urdhëruar kështu ekzoskeletonin të lëvizë.

Thibaultit iu desh të praktikonte në fillim me një avatar në kompiuter dhe gjithsej 2 vjet trajnim derisa të bënte disa hapa dhe lëvizje bazike. Por sidoqoftë e gjithë kjo është një arritje kolosale për gjithë njerëzimin.
Një teknologji e ngathët për momentin sigurisht, por sapo ti jepet vemendja dhe koha e duhur me shumë mundësi do të kemi përpara vetes zgjidhjen e problemit të të paralizuarëve por jo vetëm.

Ekzoskeletonet kanë vite që perfeksionohen, ushtria madje ka bërë përparime të mëdha, ama teknologjia e leximit të valëve të trurit është në hapat e saj të para, krejt fëminore.
Por ëe ti japim vetëm disa vjet kohë, pasi nuk do të ketë fushë të jetës ku nuk mund të integrohet

Wednesday, 25 March 2020 17:46 Last modified on Wednesday, 25 March 2020 18:24

Geek Room on Instagram