Një sërë studimesh të reja tregojnë se konsumimi i rregullt i lëngut të portokallit ka ndikim shumë më të madh në shëndetin e trupit sesa mendohej më parë. Hulumtimet zbulojnë se pirja e 500 ml lëng portokalli çdo ditë për rreth dy muaj ndryshon aktivitetin e mijëra gjeneve në qelizat imunitare. Shumë prej këtyre gjeneve lidhen me kontrollin e presionit të gjakut, reduktimin e inflamacionit dhe rregullimin e metabolizmit të sheqerit, procese kyçe për shëndetin afatgjatë kardiovaskular.
Studimi tregoi se gjenet e lidhura me inflamacionin (si NAMPT, IL6, IL1B, NLRP3) u aktivizuan më pak pas konsumimit të përditshëm të lëngut të portokallit. Po ashtu, u ul aktiviteti i gjenit SGK1, i cili lidhet me mbajtjen e natriumit nga veshkat. Këto ndryshime sugjerojnë relaksim më të madh të enëve të gjakut, presion më të ulët të gjakut dhe mbrojtje të shtuar të zemrës. Efektet i atribuohen kryesisht flavonoidit hesperidin, i njohur për vetitë antioksiduese dhe anti-inflamatore.

Reagimi i trupit ndryshon sipas peshës trupore: tek personat mbipeshë, gjenet e metabolizmit të yndyrnave preken më shumë, ndërsa tek individët më të dobët shfaqen ndryshime më të mëdha në gjenet e inflamacionit.
Analiza të shumta tregojnë se lëngu i portokallit mund të ulë rezistencën ndaj insulinës dhe nivelin e LDL kolesterolit, duke reduktuar rrezikun për diabet dhe sëmundje të zemrës. Studime të tjera kanë gjetur ulje të lehtë të presionit sistolik dhe rritje të HDL (“kolesteroli i mirë”).
Lëngu i portokallit ndikon edhe mbi metabolitët, rrit bakteret e zorrëve që prodhojnë acide yndyrore me zinxhir të shkurtër dhe përmirëson funksionin endotelial, një tregues kyç për rrezikun e atakut kardiak.

