XRobotics, një kompani robotike me bazë në San Francisko, beson se ka gjetur mënyrën për t’i bindur piceritë të adoptojnë teknologjinë robotike. Kompania ka krijuar xPizza Cube, një robot i vogël sa një lavatriçe, që përdor inteligjencën artificiale për të vendosur salcë, djathë dhe sallam në brumin e picës. Pajisja mund të përpunojë deri në 100 pica në orë, përshtatet me stile të ndryshme pice si ajo Detroit apo Chicago deep dish, dhe jepet me qira për $1,300 në muaj për 3 vjet.
Sipas bashkëthemeluesit dhe CEO-së, Denis Rodionov, kjo teknologji u kursen stafit deri në 70–80% të kohës, pasi procesi i vendosjes së përbërësve është punë e përsëritshme dhe e lodhshme. Në vend që të zëvendësojë plotësisht procesin e gatimit, siç tentoi kompania tashmë e mbyllur Zume, XRobotics ndihmon kuzhinierët ekzistues, duke ulur kostot dhe kohën e përgatitjes, pa kërkuar ndryshime të mëdha në ambientet e kuzhinës.

Fillimisht, versioni i parë i robotit i lançuar në 2021 ishte shumë i madh dhe kompleks, duke krijuar probleme të ngjashme me konkurrentët. Pas një testimi real në restorant, kompania vendosi të krijojë një version më të vogël dhe praktik, të cilin e prezantoi me sukses në vitin 2023.
Sot, robotët e XRobotics prodhojnë 25,000 pica në muaj, ndonëse kompania nuk ka zbuluar numrin e klientëve. Së fundmi, XRobotics ka siguruar $2.5 milionë investim për të rritur prodhimin dhe instalimet, dhe synon të zgjerohet në Meksikë dhe Kanada. Me më shumë se 73,000 piceri në SHBA, Rodionov beson se tregu është i madh dhe premtues. Ai shprehet me pasion për picën, duke e quajtur versionin Detroit si të preferuarin e tij.