January 29, 2022

Roboti me një palë “kthetra” po përdoret për të performuar histerektomi në 3 spitale në SHBA

Roboti me një palë “kthetra” po përdoret për të performuar histerektomi në 3 spitale në SHBA

Një robot me “kthetra” i lidhur me dy krahë në formë humane kanë filluar të përdoren në 3 spitale të SHBA për të kryer histerektomi, proçedurë kirurgjikale për heqjen e mitrës.

I ashtuquajturi Hominis, është një sistem kirurgjikal i operuar nga një drejtues human i cili manovron krahun robotik ndërkohë që ndjek proçedurën në një ekran në kohë reale. Roboti është i pajisur me shpatulla, bërryl dhe kyç për të ofruar shkathtësinë e dorës së njeriut dhe një artikulacion që rrotullohet 360 gradë.

52810505-10391715-image-a-21_1641933158420.jpg

Hominis futet përmes vaginës për të performuar histerektominë dhe më pas rrethon krahët përreth uterusit për të kryer ndërhyrjen kirurgjikale. Ky robot u zhvillua nga kompania Memic Innovation Surgery e bazuar në Izrael, e cila lajmëroi se kjo pajisje po përdoret aktualisht në 3 spitale të ndryshme në SHBA. Përparësia e kësaj pajisjeje qëndron në faktin se pacientët kanë më pak dhimbje, koha e rekuperimit është më e shpejtë dhe ka një rrezik më të ulur për infeksione.

Hominis është sistemi i parë kirurgjik që është aprovuar nga US Food and Drug Administration. Megjithatë, FDA po kërkon që Memic të ofrojë kurse gjithëpërfshirëse për kirurgët dhe stafin në dhomën e kirurgjisë para se ato të përdorin këtë pajisje. 

52810511-10391715-image-m-29_1641933258295.jpg

Bashkë-themeluesi i Memic, Dvir Cohen tha: “Ne besojmë se Hominis përfaqëson zhvillimin më të rëndësishëm në kirurgjinë e indeve të buta përmes robotëve në 20 vitet e fundit dhe ka potencialin për të transformuar mënyrën se si kirurgët performojnë proçedurat e asistuara nga robotët.”

Thursday, 13 January 2022 01:01

Geek Room i dedikohet teknologjisë dhe të apasionuarve pas saj përmes informacioneve në
kohë reale dhe videove rreth risive më të reja.
Lidhu me stafin tonë përmes emailit në:
info@geekroom.al, marketing@geekroom.al

Editorial Staff:
Brenton Bënja
Bekim Haveriku 
Xhonald Mamo
Kristian Hodo
Klementina Mema

 

 

Geek Room © 2019