Provat klinike të udhëhequra nga Universiteti i Otago kanë zbuluar se ekstrakti i petaleve të luleve dahlia mund të ndihmojë në stabilizimin e niveleve të sheqerit në gjak tek personat që vuajnë nga diabeti.
Nën drejtimin e profesorit të asociuar Alexander Tups, një neuroendokrinolog në Qendrën për Neuroendokrinologjinë, ekipi zbuloi se frenimi i inflamacionit të trurit – shpesh i përkeqësuar nga një dietë perëndimore – përmirëson ndjeshëm rregullimin e sheqerit në gjak. Ekipi i tij më pas zbuloi një molekulë bimore anti-inflamatore që vepron në tru dhe përmirëson fuqimisht aftësinë e trupit për të përpunuar sheqerin në gjak.
“Më pas zbuluam se bima e dahlia është një burim i kultivueshëm i kësaj molekule dhe se ajo përmban dy molekula bimore shtesë që rritën efektin e asaj origjinale. Kjo në mënyrë specifike bllokoi inflamacionin e trurit dhe përmirësoi rregullimin e sheqerit në gjak në provat paraklinike, ” thotë profesori i asociuar Tups.
Projekti filloi me një grant në vitin 2015 në bashkëpunim me Plant and Food Research dhe tetë vjet më pas ai e konsideron atë një karrierë të lartë, thotë ai. “Si shkencëtarë, shpesh puna jonë përfundon kur gjejmë mekanizmin se si funksionon diçka. Pra, në këtë rast gjetja e tre komponimeve që ndodhin në një lule që së bashku përmirësonin rregullimin e sheqerit në gjak ishte një ëndërr e realizuar.“
“Rregullimi i dëmtuar i sheqerit në gjak është një gjendje dobësuese që prek miliona njerëz në mbarë botën. Shpresoj dhe besoj vërtet se nga rezultati i kërkimit tonë intensiv do të përfitojnë njerëzit që vuajnë nga kjo sëmundje.” tha profesor Tups.