October 18, 2021

6 astronautë do të stërviten për 4 javë në shkretëtirën Negev për të simuluar “jetesën në Mars”

6 astronautë do të stërviten për 4 javë në shkretëtirën Negev për të simuluar “jetesën në Mars”

6 astronautë, nxitur nga dëshira e madhe për të jetuar në planetin Mars, kanë vendosur të marrin pjesë në një simulim 4 javor të jetesës në Planetin e Kuq, i cili do të zhvillohet në shkretëtirën Negev.

Përmes këtij misioni shkencëtarët do të marrin më tepër informacione mbi aftësitë që trupi i njeriut ka për të mbijetuar në kushte kaq të izoluara dhe të pazakonta, të cilat mund të jenë të ngjashme me të njejtat kushte ambientale që gjenden në Mars. Simulimi me emrin AMADEE-29 përbëhet nga 5 burra dhe një grua të cilët do të jetojnë 4 javë në objekte të krijuara nga Israel Space Agency, ku ata do të veshin kostume hapësinore dhe do të drejtojnë një rover.

The crew will spend four weeks in and around this Mars analog habitat, designed to be similar in layout and function to the habitat real astronauts will experience when they visit Mars in the future

I gjithë ky aktivitet do të meaxhohet nga dhoma e kontrollit në Austrian Space Forum në Innsbruck, Austri, e cila më parë ka drejtuar dhe 12 misione të tjera “Analog Astronaut”. Ekipi është i përbërë nga shkencëtarë dhe entuziastë të hapësirës të cilët krijojnë teknologjinë e duhur për të mbijetuar në Mars.

A couple of analog astronauts from a team from Europe and Israel walk in spacesuits during a training mission for planet Mars at a site that simulates an off-site station at the Ramon Crater in Mitzpe Ramon in Israel's southern Negev desert

Në këtë mision nuk do të testohen vetëm aftësitë e njerëzve, por do të vihet re dhe prania e aktiviteteve të ndryshme robotike. “Do të përdoren mjete efiçiente eksplorimi, të cilat do të lehtësojnë kuptimin e avantazheve dhe limitimeve të misioneve ndërplanetare të njerëzve.” tha agjensia në një intervistë.

The rovers will be similar to those that might be deployed to Mars with a crewed mission in the future, allowing the astronauts to explore further afield

Tuesday, 12 October 2021 08:15

Geek Room i dedikohet teknologjisë dhe të apasionuarve pas saj përmes informacioneve në
kohë reale dhe videove rreth risive më të reja.
Lidhu me stafin tonë përmes emailit në:
[email protected], [email protected]

Editorial Staff:
Brenton Bënja
Bekim Haveriku 
Xhonald Mamo