October 18, 2021

Astronomi amator kap disa pamje ku një objekt misterioz përplaset në Jupiter

Astronomi amator kap disa pamje ku një objekt misterioz përplaset në Jupiter

Një objekt misterioz u përplas në planetin Jupiter gjatë kësaj jave, duke shkaktuar kështu një ndriçim të fortë që zgjati pothuajse 2 sekonda. Kjo përplasje fatmirësisht u regjistrua nga një astronom amator që gjendej 616 milionë kilometra larg saj, në Tokë.

Astronomi gjerman, Harald Paleske po vështronte hijen e hënës së Jupiterit, Io, që po krijonte një eklips në atmosferën e planetit, ndërkohë që ndodhi përplasja. “Një dritë e fortë më surprizoi” tha ai për Space Weather. “E vetmja gjë që mund ta shkaktonte atë ndriçim mund të ishte një përplasje.”

Nëse kjo gjë konfirmohet, do të ishte impakti i 8-ë i regjistruar në këtë planet, kur i pari u identifikua në 1994. Pasi pa dritën e fortë, Paleske tha se ai sipa të gjitha frame-t e kapura me shpresat se do të zbulonte se çfarë e kishte shkaktuar këtë ndriçim. Jupiteri goditet dhjetëra ose qindra herë gjatë një viti nga asteroidët dhe shërben si një bllokadë për objektet që vijnë në drejtim të Tokës.

 

 

Megjithtë regjistrimi i një eventi të tillë është shumë e rrallë. Për fat të mirë dhe një tjetër astronom e ka regjistruar këtë përplasje. Jose Luis Pereira nga Brazili tha: “Në videon e parë unë vura re një ndriçim ndryshe në planet, por nuk i vura shumë rëndësi pasi mendova se do të ishte diçka normale. Rezultatet i pashë vetëm në datën 14, kur programi më lajmëroi për probabilitetin e lartë të impaktit.”

Friday, 17 September 2021 09:52

Geek Room i dedikohet teknologjisë dhe të apasionuarve pas saj përmes informacioneve në
kohë reale dhe videove rreth risive më të reja.
Lidhu me stafin tonë përmes emailit në:
[email protected]geekroom.al, [email protected]

Editorial Staff:
Brenton Bënja
Bekim Haveriku 
Xhonald Mamo