Profersori Charles Spence nga University of Oxford ka treguar se mos-përdorimi i pirunjve, lugëve dhe thikave është sekreti i shijes së vërtetë të ushqimit. Ai tregon se ngrënia nëpërmjet duarve mund të rrisë “eksperiencën e të ushqyerit” dhe në ushqimet si makaronat apo mishit.
“Ngrënia nëpërmjet duarve është vërtetuar shkencërisht se përmirëson shijen e ushqimit, si dhe sjell shumë benefite të tjera për shëndetin.” tha ai.”Është diçka që njerëzit duhet ta dinë. Shumë nga ushqimet më të njohura në botë mund të hahen nëpërmjet duarve, si hamburgerat, takos, tortija, krahët e pulës. Po ushqimet e tjera përse nuk mund t’i hamë nëpërmjet duarve?”
Profersori tregoi se ngrënia me duar ndihmon që ne të kuptojmë akoma më mirë se çfarë po ushqejmë dhe të përmirësojë shijen e ushqimit, pasi piruni ju ndan ju nga ndjesitë tuaja.
Një sondazh i zhvilluar në Britani mes 2,5000 personave ka treguar se ¼ e tyre ishin të gatshëm të mos përdornin më enët e lartpërmendura dhe të ushqeheshin nëpërmjet duarve. 19% e pjesëmarrësve treguan se ndiheshin më të relaksuar kur hanin me duar, ndërkohë që 10% shtuan se kjo gjë e bën shijen akoma dhe më të mirë.