June 09, 2023

Prezantimi i Knox Matrix: 10 vjet Samsung Knox Security dhe vizioni i Samsung për një të ardhme më të sigurt

Prezantimi i Knox Matrix: 10 vjet Samsung Knox Security dhe vizioni i Samsung për një të ardhme më të sigurt

Platforma e sigurisë Samsung Knox e Samsung Electronics është 10 vjeç!

I emëruar nga një prej vendeve më të mbrojtura në botë, ai u prezantua për herë të parë në Mobile World Congress (MWC) në vitin 2013.

Është bërë tashmë një dekadë si lider për mbrojtjen e përdoruesve në mbarë botën, gjatë së cilës Samsung Knox evoluoi në një platformë sigurie gjithëpërfshirëse, sinonim i mbrojtjes së miliarda konsumatorëve dhe bizneseve. Dhe tani, Samsung po adreson hapin tjetër të sigurisë së pajisjes me Knox Matrix.

10-Years-of-Samsung-Knox_GeekRoom_Albania_2.png

Prezenca e sigurisë në një botë gjithnjë e më të ndërlidhur 

Knox Matrix është vizioni i Samsung për një të ardhme ku pajisjet e ndërlidhura në një ekosistem mund të mbrojnë njëra-tjetrën – si dhe përdoruesit e tyre. Është një qasje gjithëpërfshirëse ndaj sigurisë, e cila do të bëhet gjithnjë e më thelbësore ndërsa më shumë pajisje dhe aspekte të jetës sonë bëhen të lidhura.

Shumë përdorues anembanë botës tashmë zotërojnë një sërë pajisjesh të ndërlidhura, nga pajisjet celulare dhe televizorët deri te frigoriferët dhe fshesat me korent. Prania e mbi 14 miliardë pajisjeve të ndërlidhura në treg tregon pafundësinë e këtij peizazhi, i cili nuk tregon shenja tkurrjeje.

Samsung është i vetëdijshëm se pavarësisht përfitimeve, rritja e ndërlidhjeve ka potencialin të çojë në më shumë mundësi përdorimi. Infrastruktura tradicionale e sigurisë që mbron pajisjet e vetme nuk do të jetë në gjendje të vazhdojë, pasi një pajisje e komprometuar ka mundësinë të ndikojë tek të tjerët brenda të njëjtit ekosistem. Knox Matrix do ta trajtojë këtë sfidë përmes një koncepti revolucionar që hap rrugën për sigurinë e shumë pajisjeve për telefonat celularë, televizorët, pajisjet elektroshtëpiake dhe më shumë.

Pajisjet Samsung që janë të fuqizuara me Knox Matrix punojnë për të mbrojtur njëra-tjetrën në një rrjet. Nëse një element është i rrezikuar, Knox Matrix do ta izolojë atë nga ekosistemi për të mbrojtur të tjerët. Mbështetja e Knox Matrix në të gjithë pajisjet mund ta kthejë në mënyrë efektive një shtëpi inteligjente në një mburojë inteligjente – sa më shumë pajisje të ketë lidhur një përdorues, aq më e fortë është siguria e tyre e përgjithshme.

Aktualisht ekzistojnë tre veçori kritike të Knox Matrix që sigurojnë suksesin e tij. Trust Chain ka pajisje që monitorojnë njëri-tjetrin për kërcënime. Credential Sync siguron informacionin e përdoruesit ndërsa të dhënat zhvendosen midis pajisjeve ndërsa Cross Platform SDK do të mundësojë që pajisjet në sisteme dhe platforma të ndryshme operative (duke përfshirë por pa u kufizuar në Android, Tizen dhe Windows) t'i bashkohen Knox Matrix me standarde të qëndrueshme sigurie. Në këtë mënyrë, ne mund t'i mbajmë pajisjet të sigurta edhe në një botë të shumë të ndërlidhur.

Knox Matrix menaxhon të gjitha këto brenda një blockchain-i privat, duke lejuar pajisjet e përputhshme të kontrollojnë njëra-tjetrën për shkelje dhe të ofrojnë siguri nëpëmjet monitorimin inteligjent të kërcënimeve. Me këto hapa të vendosur dhe më shumë veçori që do të prezantohen, përdoruesit do të jenë në gjendje të shijojnë pajisje të shumta të lidhura në mënyrë të sigurt dhe të përshtatshme.

 

Rruga drejt një epoke tjetër: Së bashku më të fortë 

Krijimi i themeleve për epokën e ardhshme të sigurisë së pajisjes kërkon shqyrtim të kujdesshëm. Zhvillimi i Knox Matrix po ecën me ritme të shpejta, por ka sfida në rrugën drejt epokës së re. Këto përfshijnë harmonizimin e shumë llojeve të ndryshme të produkteve, me sisteme operative dhe standarde të ndryshme sigurie, në një sistem pa pergesa, i aftë të funksionojë si një. 

Ndërsa pajisjet bëhen më të ndërlidhura, Samsung duhet gjithashtu të sigurojë që ato të mos jenë më të ndërlikuara për t'u përdorur. Me Knox Matrix, ne po punojmë për t'u ofruar përdoruesve transparencë dhe zgjedhje së bashku me mbrojtjen. Përdoruesit duhet të jenë të sigurt duke ditur se mund të marrin vendime të informuara për pajisjet e tyre, në mënyrë që të mbrohen pa probleme. Ne parashikojmë që Knox Matrix të paralajmërojë përdoruesit për situata potencialisht të pasigurta, të tilla si përdorimi i  firmware të vjetër, duke ofruar sugjerime për çdo hap tjetër.

Fuqia e Knox Matrix për të mbrojtur ekosistemet e lidhura do të demonstrohet në faza, duke filluar me produktet Samsung Galaxy, si telefonat inteligjentë dhe tabletët. Modelet e pajisura me Knox Matrix do të jenë të disponueshme nga viti 2024, fillimisht me tre veçoritë kryesore të përmendura më lart dhe  me veçori të tjera që pritet të pasohen përmes përditësimeve. Gjithashtu, do të përdoret për të mbrojtur pajisjet shtëpiake të Samsung brenda dy deri në tre vitet e ardhshme, e ndjekur nga pajisjet partnere. Fokusi  tashmë është duke u zhvilluar për pajtueshmërinë e pajisjes partnere.

 

Një rekord i besuar për inovacione të sigurta 

Samsung ka një histori të gjatë në ofrimin e llojeve të ndryshme të pajisjeve, të cilat punojnë pa probleme së bashku përmes SmartThings. Në përputhje me filozofinë e kompanisë për bashkëpunim të hapur, Samsung gjithashtu ka punuar ngushtë me partnerët më të besuar të industrisë dhe komunitetin më të gjerë të sigurisë për të përcaktuar dhe zgjeruar standardet e sigurisë, duke identifikuar më mirë të metat përpara se ato të bëhen problematike. Më shumë sy, më shumë ide, zgjidhje më të mira. Ky sfond shërben si një bazë kyçe për të gjitha pajisjet Samsung Galaxy, së bashku me mbrojtjen në çdo skaj dhe zbulimin e kërcënimeve në kohë reale që është ndërtuar në çdo shtresë të vetme të produkteve të tij. 

Knox Matrix është zhvillimi më i fundit në historinë inovative të sigurisë Samsung Knox. Samsung prezantoi së fundmi Knox Vault, një zgjidhje kyçe e sigurisë që izolon të dhënat më të ndjeshme të përdoruesve për të siguruar që ato të mos bien kurrë në duar të gabuara.

Evolucionet e mëparshme përfshinin TrustZone, i cili ofroi një mjedis të sigurt brenda sistemit kryesor operativ për të ekzekutuar aplikacione dhe procese të ndjeshme veçmas nga programet e zakonshme. Si e tillë, punët dhe lojërat mund të bashkëjetojnë në mënyrë të sigurt në të njëjtën pajisje.

Samsung Knox gjithashtu evoluoi Knox Suite1 për të ndihmuar bizneset dhe institucionet kryesore në mbarë botën të sigurojnë, vendosin dhe menaxhojnë me efikasitet flotën e tyre të pajisjeve me softuer të personalizueshëm, të lehtë për t'u menaxhuar dhe me një siguri të plotë.

Nuk është çudi që analistët e industrisë e njohin Samsung Knox me vlerësimet më të larta dhe agjenci të shumta qeveritare i dhanë certifikatat Samsung Knox gjatë dekadës së kaluar. Kjo është arsyeja pse Samsung është krenar të thotë: Knox është një nga platformat më të besueshme të sigurisë në botë.

Me meritë të këtij rekordi të mrekullueshëm, ne jemi të bindur se Samsung Knox është në pozicionin më të mirë për të përcaktuar epokën e ardhshme të sigurisë së pajisjeve. Teknologjia e lidhur do të na ndihmojë të krijojmë një jetë më të mirë dhe përvoja më të mira – dhe më shumë lidhje nuk do të thotë domosdoshmërisht më shumë rrezik. Me Samsung Knox, Samsung po vendos themelet për një të nesërme më të sigurt për të qenë më të fortë së bashku.

Tuesday, 23 May 2023 21:18

Geek Room i dedikohet teknologjisë dhe të apasionuarve pas saj përmes informacioneve në
kohë reale dhe videove rreth risive më të reja.
Lidhu me stafin tonë përmes emailit në:
[email protected], [email protected]

Editorial Staff:
Brenton Bënja (Editor in chief)
Bekim Haveriku 
Xhonald Mamo