May 28, 2022

Eklipsi i pjesshëm hënor më i gjatë në 600 vite shihet qartë në New York dhe ofron disa pamje mahnitëse

Eklipsi i pjesshëm hënor më i gjatë në 600 vite shihet qartë në New York dhe ofron disa pamje mahnitëse

Eklipsi i pjesshëm hënor më i gjatë që nga viti 1440 mahniti qytetarët në New York, Tokyo dhe Brisbane duke i dhënë Hënës një dritë të kuqerremtë. Kjo shfaqje mjaft e bukur mundësoi që njerëzit të shihnin një “skuqje” të 97% të sipërfaqjes së dukshme të Hënës.

Hera tjetër kur mund të pritet një eklips i tillë do të jetë në vitin 2669, dhe pse në datën 8 nëntor 2022 do të ketë një eklips hënor i plotë që do të zgjasë po kaq shumë.

The Earth's shadow covers the moon during a partial lunar eclipse Friday, Nov. 19, 2021, in Yokohama, near Tokyo

Ngjyra e kuqe e hënës shkaktohet nga fenomeni “Rayleigh scattering”, ku valët më të shkurtra blu të diellit shpërndahen nga grimcat në atmosferën e Tokës, ndërkohë që valët e gjata të kuqe kalojnë përtej këtyre grimcave.

The Moon is seen above Brisbane's Story Bridge as the earth's shadow covers the moon during a partial lunar eclipse over Brisbane, Australia, 19 November 2021

Sa më tepër re ose pluhur të ketë në atmosferën e Tokës në momentin e eklipsit, aq më e kuqe do të duket Hëna.” shpjegohet në website-in e NASA. Që nga momenti kur eklipsi filloi (Hëna u fut në hijen e Tokës) e deri në momentin që mbaroi u deshën rreth 3 orë e 28 minuta. Ky eklips nuk ishte i dukshëm në Evropë, kështu që na mbetet ta shijojmë përmes fotografive.

Three people observe a partial lunar eclipse from Galicia, Spain. Coinciding with the full moon

The moon is seen during a lunar eclipse next to the One World Trade Center in New York early on November 19, 2021

A partial lunar eclipse dubbed the 'blood moon' is seen next to the Gran Torre building in Santiago, Chile

The earliest stages started at 06:02 GMT (01:02 ET) on November 19, with the moon gradually becoming more obscured until the peak at 09:02 GMT (04:02 ET). Seen here in San Salvador, El Salvador

A partial lunar eclipse over Tokyo Tower peeks out behind the clouds over Friday, Nov. 19, 2021, in Tokyo

The earth's shadow covers the full moon during a partial lunar eclipse as it sets beyond the US flag on top of a building, Friday, Nov. 19, 2021, in downtown Kansas City

A shadow falls on the moon as it undergoes a partial lunar eclipse as seen from San Salvador, El Salvador November 19, 2021

A shadow falls on the moon next to Tokyo Skytree, the world's tallest broadcasting tower, as the moon undergoes a partial lunar eclipse in Tokyo, Japan

A shadow falls on the moon next to Tokyo Skytree, the world's tallest broadcasting tower, as the moon undergoes a partial lunar eclipse in Tokyo, Japan

The red colouring is caused by a phenomenon known as 'Rayleigh scattering', where shorter blue lightwaves from the Sun are dispersed by particles in the Earth's atmosphere, whereas the longer red lightwaves pass through the particles

Saturday, 20 November 2021 09:09

Geek Room i dedikohet teknologjisë dhe të apasionuarve pas saj përmes informacioneve në
kohë reale dhe videove rreth risive më të reja.
Lidhu me stafin tonë përmes emailit në:
info@geekroom.al, marketing@geekroom.al

Editorial Staff:
Brenton Bënja
Bekim Haveriku 
Xhonald Mamo

 

 

Geek Room © 2019